Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmalara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Tunç, “Tarafsız ve bağımsız yargının gerçekleştirmekte olduğu soruşturmaları farklı taraflara çekmek, darbe gibi ifadelerle nitelendirmek son derece tehlikeli ve yanlıştır, bağımsız yargının vereceği karar saygıyla karşılanmalıdır” dedi. Bu açıklama, yargının bağımsızlığına ve tarafsızlığına olan güveni vurguluyor.
İstanbul’da Gözaltı Kararları
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmalar kapsamında, aralarında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanının da bulunduğu 106 şüpheli hakkında gözaltı kararları verilmiştir. Bu kapsamda iki ayrı soruşturma yürütülmektedir. İlk soruşturma, terör suçları soruşturma bürosu tarafından yürütülmekte olup, bu çerçevede 7 kişi hakkında gözaltı kararı bulunmaktadır. Şüphelilerin terör örgütüne iştirak halinde yardım etme suçunu işledikleri iddia edilmektedir.
Örgütlü Suçlar Soruşturması
Başlatılan diğer soruşturma ise örgütlü suçlar soruşturma bürosunca yürütülmektedir. Bu soruşturma kapsamında, aralarında yine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanının da bulunduğu 100 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmiştir. Bu soruşturmada şüphelilerin çıkar amaçlı suç örgütü kapsamında rüşvet, irtikap, ihaleye fesat karıştırma, nitelikli dolandırıcılık ve kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme suçlarını işledikleri iddiası bulunmaktadır.
Soruşturmalar Titizlikle Yürütülüyor
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yaptığı açıklamaya göre; soruşturma dosyaları içerisinde MASAK raporları, vergi uzmanı incelemeleri, tevdi raporu, tanık beyanları ve diğer delillerin mevcut olduğu belirtilmektedir. Soruşturmalar tüm yönleriyle büyük bir hassasiyet ve titizlikle yürütülmektedir. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir ve yargı yetkisi Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır.
Yargının Bağımsızlığı ve Tarafsızlığı
Anayasa’nın 138. maddesine göre; mahkemeler bağımsızdır. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz. Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 157. maddesi gereğince soruşturma evresi gizlidir. Bu gizlilik, hem adaletin sağlıklı işlemesi hem de hak ihlallerinin önlenmesi açısından son derece önemlidir.Başlatılan soruşturmalarla ilgili olarak dosya içeriğine, iddia ve delillere vakıf olmadan değerlendirmelerde bulunmak doğru değildir. Tarafsız ve bağımsız yargının gerçekleştirmekte olduğu soruşturmaları farklı taraflara çekmek tehlikeli ve yanlıştır. Ayrıca, sokak çağrıları yaparak dezenformasyon yapmak ve kamuoyunu yanıltmaya yönelik söylemlerde bulunmak kabul edilemez.
GÜNDEM
14 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.